ЗБОГ НЕВРЕМЕНА - ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У СРБИЈИ
5.02.2012

Влада Републике Србије прогласила је 05. фебруара. 2012. ванредну ситуацију на територији целе земље због снежних падавина и веома ниских температура. Ванредну ситуацију прогласило је и 37 општина а процењује се да је 70.000 људи завејано и одсечено од цивилације, а непроходно је око 5.000 километара путева. Ванредна ситуација подразумева ангажовање свих ресурса, мобилисање механизације и људства у општинама у којима је најкритичније и за помоћ најугроженијем становништву. Имајући у виду да се у Србији и даље очекују обилне снежне падавине, праћене веома ниском температуром на седници Републичког штаба речено је да је направљем списак свих фирми - јавних и приватних чија ће механизација бити употребљена, а локални кризни штабови биће у сталној координацији са републичким, као и да ће бити уведена дежурства. Републички штаб позвао је грађане као појединце да уклоне снег испред својих кућа и локала и на тај начин помогну санирању последица невремена.

Штаб за ванредне ситуације на територији Града Ниша констатовао је на седници одржној 5.фебруара да, сви релевантни субјекти од значаја за функционисање Града, обављају своју делатност на задовољавајући начин у условима неповољних временских прилика, тако да не постоје оправдани услови за доношење одлуке о проглашењу ванредне ситуације на територији Града Ниша.

Штаб за ванредне ситуације на територији Града Ниша наложио је Управи за комуналне делатности, енергетику и саобраћај и Јавном комуналном предузећу Дирекција за јавни превоз Града Ниша да хитно образују техничку комисију у циљу спровођења ванредне контроле градских превозника који саобраћају на територији градског и приградског подручја, као и Полицијској управи Ниш - Одељењу саобраћајне полиције да предузме све потребне мере контроле техничке исправности возила градских превозника.

Имајући у виду препоруку Министарства просвете и науке Републике Србије и Школске управе Ниш, ради очувања здравља и безбедности ученика, проглашен је прекид наставе у школама основног и средњег образовања на територији Града Ниша, у трајању од пет радних дана, од 06. фебруара 2012. године до 10. фебруара 2012. године.